Saturday, July 9, 2011

As a student and human, I prefer to be rational. Pentingkan apa yang penting dan sentiasa memandang sesuatu perkara itu dalam keadaan neutral sebelum membuat pertimbangan. Sebab, bila kita pandang dengan sikit 'sparks' of bias, kita akan hilang pertimbangan.


Fanatik akan mengkaburkan kebenaran dan kebatilan. Sebagai contoh : Kita suka a football player sebab dia selalu main dengan penuh toma'ninah dan ketenangan sampai kita tak nampak kesalahan dia in terms of moral and normal human values. Kita perasan kesalahan tu tapi taknak percaya sebab kita suka player tu.


Okay, point tak cukup kuat. Senang cerita, setiap orang pasti ada salah masing masing. Kita boleh tutup sebelah mata kalau kesalahan tu kecil. tapi kalau kesalahan tu besar, kita tolak tepi sikap fanatik dan judge by using normal human POV. in terms of moral and akhlak.


Banyakkan memerhati. Bila sampai masa, kita akan nampak cahaya lebih dari kegelapan. Kurangkan bertindak membuta tuli. Pemerhatian mencetuskan tindakan yang lebih rasional.


Jalan yang dipilih kadang kala banyak duri. Kena selalu memerhati supaya kurang memijak duri yang pasti sakit dan selamat sampai ke destinasi.


Okay, nak siap siap pergi kelas. aih, kelas pukul 10 baru start. sekarang pukul 8 pagi. boleh breakfast tengok movie satu dua. hehe

Tuesday, May 31, 2011

Fanatik dan Berita

Fanatik mengaburkan sempadan antara kebenaran dan kejahilan.

Ahmad merupakan seorang pelajar terdidik yang sering memasuki Akhbar Didik UPSR suatu ketika dahulu. Kecemerlangan akademiknya tiada tolok banding, seperti Messi di atas padang, Lee Chong Wei di dalam gelanggang dan Chef Wan di dalam dapur. Sungguh hebat.

Namun, Ahmad agak fanatik dengan artis pujaannya, Kumpulan Comel-Comel. Segala jenis poster, gelang tangan, kasut, baju, topi, deodorant, pewangi, berus gigi, kapur kasut serta dapur gas, semua ada kaitan dengan kumpulan Comel-Comel tersebut. Dia sanggup mengumpul duit belanja hariannya untuk membeli binatang binatang  barangan kumpulan tersebut. Terlampau fanatik sehinggakan dia ingin menukar namanya menjadi Ahmad Comel Comel.

Pada suatu hari, Kumpulan Comel Comel didapati bersalah kerana mencuri tabung kebajikan di sebuah sekolah agama. Hasil siasatan dari polis kawasan menyatakan bahawa memang sudah pasti-yakin-tawkid bahawa kumpulan sensasi Comel Comel itu yang mencuri tabung tersebut. Motif mereka adalah mungkin bertujuan untuk menukar imej kumpulan ke arah lebih ganas.

Tetapi bagi Ahmad, dia merasakan bahawa kumpulan Comel Comel tidak akan melakukannya. Iyalah, nama pun dah comel comel. Dia merasakan kumpulan tersebut telah disabotaj dan tidak menghiraukan hasil siasatan polis tersebut.

Okay, tutup cerita rekaan merapu di atas. Jadi, Ahmad menjadi terlampau fanatik sehinggakan berita yang benar ditolaknya hidup hidup dek kefanatikannya itu. So, untuk membuat sesuatu keputusan dengan adil dan seksi saksama, perlulah bersikap neutral yakni atas pagar. Jangan terus menuduh berita itu salah atau menerima berita bulat bulat. Timbanglah berita itu dengan akal yang waras. Bukan seperti menimbang berat.

P/S : Tapi kalau berita tu dah taraf 'stupidity in its own class' macam Cara untuk Curang ini, bolehlah maki kuat kuat.

Sunday, May 22, 2011

Obesiti

Zaman dulu, nak makan fast food tunggu dua tiga bulan sekali. itupun atas jasa baik mak ayah. Mengidam memang lah mengidam, perut budak budak, tapi tak pernah mintak dan tak pernah 'ketagih' benda tu. cuma bila dioffer, ambik lah. Sebab bagi gua, makanan paling gua mengidam dan tersedap adalah makanan mak gua. Nasi lemak, Kari ayam mamak, Kuih Badak Berendam, Kurma ayam. semua sedap. Lagi sedap dari makan luar. Memang tiada obesiti walaupun makan berpinggan pinggan. Lagi satu, lagi kuat bond dengan ahli keluarga hasil makanan kasih sayang mak ayah.

Budak sekarang, sehari sekali kena makan fast food. Tak up katenye kalau takde fast food. Koman koman dapat french fries sehari sekali. Kalau dibacanya kandungan kalori dalam satu hidangan, lagi banyak dari 3 bungkus nasi lemak. Aih, kalau tiap tiap hari telan, tidak ke obesiti bebudak tu?

Paling tak setuju dek penyekatan nasi lemak adalah disebabkan memori. Zaman sekolah la nak makan nasi lemak 60 sen sepinggan sampai sanggup pecut dari kelas pegi kantin. Memang habis semua line dilanggar demi nasi lemak 60 sen dan laksa kantin. Dah dapat, makan share share dengan member yang bawak bekal. Feeling dia memang nostalgik.

Kalau kena sekat, takkan nak makan kuih je kat kantin? Kalau yang bawak bekal KFC, takkan nak share seketul ayam dengan 2-3 orang member? dah hilang sikit memori dekat situ. Tak campur yang obesiti lagi. 

Jadi, jalan paling baik, kurangkan fast food. Lagi baik kedai mamak atau masakan emak. Itu yang terbaik. Ingat masa depan anak muda masa hadapan. Semua obesiti, siapa yang nak jadi atlet nanti? Kaki gusti je lah.

Monday, May 9, 2011

Jordan

For people who always think Jordan is a desert (I bet there are many of them), today in this early morning, gambar gambar di Jordan before spring akan diwarwarkan. Saya tak macam perempuan bubuh bubuh gambar bunga ni, tak jantan orang kata. Scenery rumput awan langit matahari saya sukalah.
















Gambar :

1) Chalok sedang berdiri di atas terowong tinggalan Rom sambil membuat gaya comel. Menghijau belakang tu.
2) Ayah keluarga ini membawa kesemua anak dia jalan jalan di Umm Qays sambil emak dia menangkap gambar. harmonius gila rasa. teringat time lepak dekat Padang Polo dengan family dulu :')
3) Rome's ruins. siap ada tempat jalan jalan lagi. yang hitam hitam tu geng pakai abaya. bukan Hantu Kak Limah
4) Rocks.

*Ihsan dari D90. :)

Jadi, Jordan ada kehijauan jugak sebenarnya. siap ada tempat paintball around hills lagi dekat Amman. but then, tak boleh lawan Malaysia punya greenery. terlampau awesome.

Less then a month to Malaysia

Saturday, May 7, 2011

Anak emak

I am an anak emak. From Standard 1 until Form 3, I always dengan emak. Since my mother is a cikgu, after class, I always ambush her office to feel the air-cond. Even my brother do that too. A lot of times being scolded for interrupting in the office, yet I am stubborn.

Then, during Form 1, I still stick to my mother. Go to school together, eat lunch together, going to pasar malam together. I am not even jealous when my friends going to pasar malam with their so-called hot chicks. I prefer strolling together with my mother, helping her carrying the basket and choosing what to eat that day.

When i want to go out, I will ask my mother's permission. If she say no, I will not go. No rebels or anything. Because I know, she want the best for me. The truth is, following her advices adalah suatu benda yang dirindui.

Sekarang, bila dah masuk U, bila kol mak, I always listen to her. Mak selalu cerita pasal macam macam dan I just smile because long time not hear mak bercerita. 

Right now, if people ask me,' macamana kau boleh terima kena panggil anak emak time zaman sekolah menengah dulu?' I wil answer :
'I am anak emak. Im proud of it. 

Thank you Mak. You always be in my heart. Your neighbours in my heart are Ayah and siblings and future wife. hehe. Boleh kan? :3

Sayang mak <3

Thursday, May 5, 2011

Obses medik

Satu fenomena. Bila kita dapat skor tinggi tinggi dalam SPM, kita pasti akan bertekad untuk ambil bidang perubatan. tiada ruang untuk bidang lain. Kerana apa? Result tinggi, pasti medik. tiada bidang lain.

Kurang bijak. Buang fikiran kolot macam tu. Cuba kita fikir, apa yang menyebabkan Medik dikira bidang yang paling gah? Walhal nak belajarnya sama susah dengan bidang bidang lain. Kejuruteraan, Law, Fashion, Food Technology, Biotechnology, Veterinary, Sains Politik, Sains Sosiobudaya semuanya susah juga, cuma dari pelbagai aspek.

Cuma, kita hanya dikhabarkan oleh movie dan berita bahawa Medik ini nampak lagaknya macho dan cool. Dengan memakai spek, rambut sikat tepi, berdada bidang, berperut six pack, bersopan santun, semuanya separuh betul, separuh dusta. Bukti? Yang menulis ni sendiri mengambil bidang Medik perut boroi. Nah.

Jadi, kenapa perlu sedih jika bidang Perubatan dibekukan? Banyak lagi bidang yang terbuka. Rasa rugi sebab dah skor SPM penat penat lalu bidang lain tak berbaloi dek usaha anda? Nyata anda kurang bijak. Bidang guaman lagi susah dari segi terminologi dan segala references yang perlu dikaji demi menjadi peguam yang bijak. Bidang kejuruteraan perlukan ketekunan dan kreativiti untuk menjadi jurutera yang kompetitif. Pulangan, sama lumayan. Kalau tak sama, lebih kurang.

Nak nampak macho dan cool? Jadi la pramugara/pramugara. Pilot lagi market. Kerja main atas langit je. Nak jadi famous? Tang mana perubatan famous? Lagi baik jadi penari latar artis kalau betul hidup nak famous. Banyak pilihan sebenarnya.

Jadi, apa yang sebenarnya perlu kita ikut?

Hati kita. Kalau betul kita nak medik, mungkin bukan rezeki adik adik untuk menyambung di bidang perubatan bagi tempoh 5 tahun akan datang tapi bukan bermaksud jalan kita sudah mati. Kita cuba timbulkan minat yang ada kena dengan perubatan. sebagai contoh pergigian dan farmasi, dua bidang yang prospek tinggi dan sangat berbaloi. Occupational therapy pun berpotensi tinggi. Veterinary dan Biotechnology apatah lagi. Tak perlu emo macam nak mati.

Jangan kita ambik apa apa bidang sebab ikut orang. Ini pesan orang orang tua paling faveret dari dulu lagi

p/s : Selami hati tu, cari minat. Bagi yang dah dapat tapi tak nak pun boleh apply cara ni. Paling penting, bersyukur.

-ini personal POV, kalau tak puas hati, maaf lah-

Sunday, May 1, 2011

Jurnal pendek padat

Sudah tiga minggu system baru ni bermula, lagi dua minggu nak exam. Jadi, adalah elok buat review hidup kat Jordan cepat cepat, sebab dah lama tak buat.

Buat masa sekarang ni, masa bertahannuth dah bermula. hanya keluar rumah untuk ke kelas dan hal hal penting. Orang kabo, masa depan diri sendiri lagi penting. Nak tolong tu perlu, tapi jangan sampai tergadai pelajaran. ye tak?

Sekarang, cuaca kat sini pun dah tak menentu. time summer ada lagi hujan. walhal dah masuk bulan 5. ada agak agak dalam 5 6 tahun lagi, Perlis bersalji. tak mustahil semua ni, global warming, pergerakan plat. Aih, senang cerita, bukak National Geographic. ini asyik bukak akedemi fantasia je buat ape, takde education sense tu.

Jadi, untuk pengakhiran, saya di sini sihat sihat sahaja kepada semua yang bertanya. maafle, henpon takde kredit. jenuh kakak operator Orange tu menjerit suruh topap setiap kali nak kol orang. Tak lupa juga, doakan semua mahasiswa yang sedang berexam ataupun bersedia ke arah exam untuk cemerlang. Tanpa doa hanya usaha, tak ke mana kita. Renung renungkan dan selamat beramal.

Sekian jurnal pendek padat. Bye

Thursday, April 28, 2011

Organisasi

Duduk di alam universiti, mesti ada tugasan atau persatuan atau kelab yang pasti kita perlu join. Kalau di Malaysia, banyak persatuan persatuannya. di Irbid, hanya ada Permai sebagai persatuan besar dan anak anak cabang dari Permai untuk melancarkan gerak kerja. Ini semua common sense. Carilah mana mana persatuan, jika tiada organisasi, maka bukan persatuan namanya, hanya satu name figure yang bakal kucar kacir sahaja.

Sebagai ketua, paling besar tanggungjawabnya walaupun ramai beranggapan ketua hanya memantau. Tanggungjawab keseluruhan program/persatuan jatuh kepada ketua. Jika berjaya program, maka berjayalah ketua dan biro biro yang bersama ketua. Jika tidak berjaya, maka haruslah dimuhasabah di mana punca kesalahan, tapi selalunya ke atas ketua. Pasti.

Lalu, pemilihan ketua itu tersangatlah penting. Perlu yang sentiasa berfikir untuk meningkatkan kerjanya. bukan yang selalu mengelat dari membuat kerja. Ketua yang mampu menerima sebarang idea dan kritikan bukan senang hendak dicari. Ada yang mampu menerima, tapi belakang tabir mengutuk dan mengeji si pemberi idea. ini memang selalu ada. Jangan risau.

Bagi biro biro yang di bawah, perlu bersikap lebih optimis dan yakin dengan kemampuan diri. Sebelum menjadi biro, yakin bahawa anda mampu membantu ketua di atas dan tidak menyusahkan dia. Kalau anda pernah menjadi biro sebelum ni, boleh KIV tempat anda untuk orang lain. Offer nama kepada ketua (bukan atas dasar melarikan diri) , nama yang tidak kelihatan sebelum ini. Iyalah, pelajar kampus di Malaysia adalah dalam beribu beribu setiap kampus, jadi tidak mustahil untuk terlepas pandang bakat kepimpinan terpendam.

Harus kita tetapkan niat, kita bekerja bukan dikerjakan oleh orang atasan. Setiap gerak dan butir idea kita insyaallah akan dihitung. Jika tidak dihitung dan disedari oleh ketua, Ketua segala Ketua, Allah S.W.T sentiasa memerhati hamba hambanya.

p/s : Bila kita pandang orang yang buat kerja tu macam senang, ingat, seberat-berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Tuesday, April 26, 2011

Mudah tapi susah : syukur

Manusia ni bila inginkan sesuatu, pasti mahu sesuatu itu di tahap yang tertinggi.
Pasal pelajaran, mahu cemerlang tanpa satu cacat cela,
Pasal jawatan, mahu memegang sekalian rakyat marhaen,
Pasal makanan, mahu semua yang terlazat, tersedap. *bukan TER yang tak sengaja tu.

Bila kita tenung balik, perangai ni takkan bawak ke mana mana.
Setiap benda, pasti ada yang baru.
Kita nak IPhone 4, lepas tu keluar IPhone 5 pulak, kita nak beli jugak.
Kita dah ada lauk ayam masak lemak cili api dengan daging salai, nak kijang masak merah pulak.
Kita dah ada pangkat setiausaha, kita nak pangkat pengerusi pulak.
Dapat markah salah 5, nak terjun bangunan sebab tak dapat full mark.

Sampaikan satu masa, kita sanggup buat apa saja untuk benda tu.
Mencuri
Menyantau
Mengadu domba
Menggunakan segala celah jalan yang ada tanpa tahu asal usul jalan tersebut.

Sifat ni ada ubat dia, sepertimana ubat mengada ngada yakni penampar.
Ubat sifat ini bukanlah penampar tapi BERSYUKUR.
Bila kita bersyukur, kita akan rasa kita dah complete dengan usaha kita.
Cara mudah, bila berusaha, harus ada bersyukur.
Biar kita makan sepinggan hasil titik peluh kita, jika nak dbandingkan dengan orang yang tak bernasib baik.
Kita ada kudrat, itulah hasil berdasarkan kudrat kita.

Bayangkan, jika kita bersyukur, pasti aman damai sentosa manusia.
tiada hasad dengki, bergaduh tampar tampar tarik rambut.
Yang paling penting, USAHA dan BERSYUKUR ATAS HASIL USAHA.

Monday, April 25, 2011

Kasih ibu yang terulung

Hassan menghempas pintu biliknya lalu berlari ke katil dan menekup mukanya dengan bantal. Habis kejantanan beliau di sekolah. Rakan-rakan yang selama ini dianggap karib, meninggalkan beliau. Ini semua gara-gara Karim. Sudah pandai mencabar kedudukan beliau di sekolah. Muka pecah rumah, memang patut Hassan cuak.

Petang itu, emak Hassan menyuruh Hassan mencabut rumput di belakang rumah. Hassan naik berang. Tak gentleman lah kerja cabut rumput, tambahan pula hatinya sedang panas membara ibarat dibakar dengan penunu bunsen Makmal Sains sekolah tingkat 1. Hassan terus berlari keluar dan mencapai kenderaannya, BMX 1997 ada karat sikit dekat rim belakang.

Hassan pergi ke tepi sungai. Sungai tu tempat dia tenangkan diri. tak macam orang Bandar, ada permainan Beyblade dengan Facebook time masa lapang. Hassan cuma ada basikal buruk dan ibu ayahnya saja. Dia rasa kosong.

Tiba tiba, Hassan nampak seorang budak lebih kurang tingginya berjalan dengan seorang perempuan. Hassan seperti tahu perempuan itu seorang ibu melihat gayanya sahaja. Hebat bukan? Sebenarnya, perempuan itu Kak Eton, jiran Hassan. sebab tu dia tahu Kak Eton seorang ibu. Berbalik kepada cerita.

Hassan melihat budak itu tersenyum di samping ibunya. Sambil diusap kepalanya oleh ibu bertubi-tubi  berkali kali, budak tersebut menatap mata ibunya sambil berjalan kecil kecil. Hassan terfikir, lama betul dia tak rasa keadaan sebegitu. Semenjak menjadi johan pertandingan pemadam di sekolah, dia jarang bersembang dengan ibunya. Asyik dengan mengasah bucu pemadam, persiapan untuk perlawanan. cuma bila ada Karim, kehebatannya tergugat.

Dia rindu suasana itu. Dia terus berlari ke rumah, mencari ibunya. Kelihatan ibunya sedang menyabit di belakang rumah. Hassan tak jadi lari, takut tersabit. Dia tunggu di hadapan pintu belakang rumah. Selesai ibunya menyabit, Hassan memeluk ibunya. Sungguh suam suasana yang dia rasai, tenang hati beliau.

Keesokannya, Hassan ke kelas mengaji Darjah 4, dengan mencium tangan ibu dan ayahnya. Gembira sungguh hati Hassan.

p/s : Sejauh mana kita berlari, sehebat mana kita di gelanggang, sejuta kali kita menang perlawanan pun, kasih sayang ibu tetap yang terulung.

I love my mother. xoxo. mmuaahh

Sunday, April 24, 2011

Gadis gadis

Perempuan cantik di mata lelaki berbeza beza.
Ada suka yang comel comel.
ada suka yang tembam tembam.
ada suka yang tinggi.
ada suka yang kecil molek.

Tapi, semua nak yang solehah buat isteri.
Tak percaya, tanyalah.

Kalau lelaki nak yang solehah, dia kena soleh dulu.
Kalau nama Soleh tak semesti berakhlak soleh.
Kalau kaki judi kata nak isteri solehah, memang tak dapat.
sebab dia kena soleh dulu.

Nak cari lelaki yang soleh, tengok perangai dia dengan ibu ayah dia.
Kalau dia anak mithali, dia anak soleh.
Automatik.

****
Nasihat emak : Belajar dulu. 
Mudah, senang, padat.

Saturday, April 23, 2011

Unfriend

Jam menunjukkan pukul 3 petang. Matahari tegak terpancar cahayanya. Namun, tidak tembus ke biliknya dek ditutup langsir rapat rapat. Hujung minggu, masa untuk berehat, sama seperti minggu minggu kuliah. Laptop yang dibiarkan dalam keadaan tidur (baca : sleep) dibiarkan di sebelah tepi. Digosok gosok matanya, seperti abang korea sepetnya. Penat semalam Musalman bergaduh manja di Facebook di statusnya yang berbunyi, 'Mencik dengan diew, tak ajak titew makan pown'. Ada orang yang cakap dia kurang kelelakian. Ada yang cakap dia buang tabiat. Penat dia bergaduh sampai ke subuh.


Dibukaknya Facebook kembali. Ada 1 notification. Pergaduhan tak habis lagi rupanya, ada yang tak puas hati dia buat gaya comel. Ini yang nak gaduh ni, baru tahu kejantanan Musalman anak Pak Karim ni. Terus Musalman menyerang di wall 'I-man Suarez' yang mengutuknya sebentar tadi. Musalman lupa yang dia belum solat Zohor lagi. Dia asyik dengan pergaduhan itu. Semua friend listnya men'stalk' pergaduhan tersebut dengan penuh rasa teruja.


Keesokannya, dalam kuliah, Musalman kelihatan bermasam muka sepanjang kuliah. Seperti kucing kepenatan. Rakannya pergi ke arah Musalman. Terus tanpa segan silu bertanya akan kemasaman dia hari ini. 'Dia unfriend dengan aku dalam Facebook, terus tak sembang dengan aku depan depan sekarang. Dah lama kitorang kawan beb, nak dekat 10 tahun. Aku melawak je semalam' ujar Musalman sambil menekup muka dengan tapak tangan sendiri seperti gadis. Rakannya hanya mampu menahan tapak tangan sendiri, rasa seperti mahu backhand melihat gaya gedik Musalman.


'Apahal murah sangat persahabatan diorang ni? Perangai konon up-to-date main unfriend-add friend dekat Facebook bawak sampai realiti. Dah la gaduh gaduh benda tak berilmiah. Lagho tu!' getus hati rakan Musalman. Dah la nama I-man Suarez, profile picture mulut muncung, tak gentleman langsung.' sambung hatinya lagi.


p/s : buruk betul gaduh dekat Facebook sampai semua orang tengok. 

Friday, April 22, 2011

Hak

'Hak itu bukan untuk dituntut tapi untuk ditunaikan.'

Petikan ayat dari Ustaz Syuk, sempoi sempoi macam Ramli Sarip gayanya tapi ilmunya, banyak dan selalu berkongsi. Lagi berkongsi, lagi bertambah.

Ayat ni disebut oleh anak syarahan Ustaz Syuk. kira macam pengkhabaran orang lain lah. ayat ni boleh buat orang fikir panjang, kalau dia orang yang waras, bukan orang yang fikir pakai hati emo-emo mat bunga ni.

Ramai orang yang sebut, 'Saya mahu hak saya kembali' , 'Hak aku dia tak pernah nak bagi sebagai tetamu, tak reti layan tetamu betul' dan macam macam lagi. Ini berlaku bila kita TUNTUT hak kita, bukan TUNAIKAN hak kita.

Seorang kawan datang ke rumah untuk bermalam, menjadi tetamu. Kalau dia tunaikan hak dia sebagai tetamu yakni memudahkan urusan tuan rumah, menjaga batas tetamu & tuan rumah menunaikan hak dia dengan memberikan layanan terbaik kepada tetamu dan sentiasa berlapang dada, konfem THE CYCLE OF HAQ berpusing dengan sendiri. semua orang dapat manfaatnya.

Kalau anak murid dan guru, jika hak sebagai anak murid yakni menghormati cikgu serta mematuhi peraturan sekolah & hak sebagai cikgu yakni mengajar dan membimbing anak murid ditunaikan, tiada kes pukul pukul atau guru ponteng mengajar dan sebagainya.

Benda macam ni bergantung kepada individu. Kesedaran yang paling kita tak sedar, kesedaran individu. Macamana nak sedar bila masing masing asyik tengok kesalahan orang lain, tidak menjalankan hak? Kesedaran ye ibu ibu dan anak anak sekalian.

Cc to Ustaz Syuk dan Salam Abdullah. harap penerangan ni tak salah tafsir lah orang kata.

Monday, April 18, 2011

Irbid Maju 2012

Petang yang suram. Awan mendung cuba menyejukkan rakyat jelata yang bagai cacing kepanasan (literally). Suhu 32C bukan boleh buat main. heatstroke pun boleh kena kalau tak pandai jaga diri. Bukan apa, sini panas kering ibarat hati tanpa cinta kepada yang Esa. cewah. 

Pulang dari Universiti naik coaster direct, terus menuju ke depan simpang rumah. Perjalanan 20 minit tadi mencabar juga, manakan tidak, gadis di hadapan tanpa segan silu membuka tingkap. Angin tiup tidak berbahasa, laju menghentam muka. Nak sound, tapi macam tak efisien sebab dia pakai earphone. Terus tarik tingkap laju laju tanda protes. Akibat kena angin laju-hentam-muka, terus pening pening sikit.

Berhenti je coaster, terus gua turun dengan yakin dan konfiden. Tak tengok belakang dah orang kata. Lepas gua turun, terus tengok tingkap cermin balik. yelah, nak buat isyarat 'gua chow dulu' dekat member dalam coaster tu. Tapi member gua buat gaya suruh tengok depan. Konfius ditambahkan dengan kepanasan ketika itu, gua tengok depan. Pelik jugak kenapa coaster ni tak gerak gerak.

.........

Gua naik coaster, terus seluk poket, bayar 0.40JD (RM2) dan terus mintak maaf dekat pemandu coaster. Dia gelak terkekek-kekek tapi gua tau dia panas kalau semua pelanggan dia macam ni. Melambatkan keefisianan dia. Misi MBI (Majlis Bandaraya Irbid) yakni menjadi setaraf Jepun pun tak tercapai kalau semua pelanggan macam gua.

******
Blogspot kena block. Nak baca blog jiwang jiwang, blog resepi pun tergendala. 
Tapi takpe, hikmah dia, boleh baca buku. bukan MukaBuku.
Sekian.

Thursday, April 14, 2011

Papers

Instead of bringing informasi dan pendidikan dalam bentuk lebih mudah, they chose to give more bad-influence to kids/remaja. The school teachers suruh baca papers and they should'nt be blame because 5 years ago, papers are good in brushing languages whether English or Bahasa Malaysia, good for long-term. but nowadays, even the words use in papers sometimes ada double-meanings and vulgar words. Its true, you need to increase the sales, fight off competitions but then, takda cara lain ke?


To read novels like Harry Potters' or Enid Blytons', not all people can get to that channels. So, they make papers as their must-read-to-get-high-marks-in-class or routine before going to work. Maybe some vocabs are there in papers but then, how 'Lembaga Hitam obsesi wanita tempatan' atau 'Ranjang bersama adik, satu kepuasan' will help them? This is a bad influence. Especially to developing-15 year old kid who is trying to search her/his identity. 


Im speaking, as 3 years ago, many people fight this thing off. even a national debate was on about this thing. Hot issue I guess.


****
Jadi, petang yang hening dihabiskan bincang pasal benda macam ni. berbincang dengan kawan-kawan, and some forums. What a way to end weekdays.

Ayah told me to focus in everything I do during SPM. now I know why. Thanks Dad

Wednesday, April 13, 2011

Passion

Even you are not talented in anything, just some passion would to be a success. not a big margin but yes, a success.


Like people nowadays takes things too granted by making it a routine. not an extraordinare. People taking pictures as a job are less more artistic than people who taking pictures because of passion. People who just going all over the books for exams and graduate are more prone to hit failure than people who read the books by heart/passion.


From passion, there is satisfaction. Insistion just make more deception that you are doing it right. When you DO the job, there must be a tiny hole of flaw, you make it yourself since you must do the job but then, if you WANT the job, you try to make it as great as possible because its your passion. 


You can find passions, you just need to search for it. not to make it.

Sunday, April 10, 2011

Parut

Bila dah masuk 15 jam terakhir exam, mula semangat blogging bersepah sepah. kena kawal, untuk kejayaan jugak. 


But then, tadi tiba tiba teringat about an accident yang ada parut dekat atas clavicle (baca : tepi tengkuk) kiri. Setiap kali tengok parut tu, teringat zaman tadika. zaman memberontak.


Zaman ni kepala memang asyik nak melawan je rasanya. Zaman zaman Keluang Man rasanya, tak pun Teletubbies. tak sure lah time mana. tapi nak tengok punya pasal, tadika pun tak ponteng.


Selalu pegi tadika naik kereta kuning antik jenama dah lupa. Memang antik. Mak ambik waktu petang, time tu dah setel setel nak siap pergi tadika. Beg lagi besar dari badan, baju Tadika Aiman warna kuning merah. Rambut sikat tepi, ada botol air kat tengkuk rasanya, tak pun kat beg. Kaki naik kereta, tapi jiwa nak tengok TV. standed lah, budak budak


Lepas tu, on the way nak pergi, naik jalan berbukit sikit. Jalan bandar pun ada bukit, common lah tu. Budak Rapat Setia konfem tahu area area kedai Jimat tu, padang Rapat Setia. Kereta laju sikit. tapi tiba tiba, tangan gatal nak bukak pintu. bahu tersagat jalan. Lepas tu berdarah la kot. sampai sini je ingat.


Bila dah besar, ada lah parut ni. dulu keruping/clot plug. Ganas beb ada parut. haha.


p/s : rasanya mak lagi ingat kot. Everytime teringat cerita ni, teringat muka mak. Kalau ayah pulak, cerita lain. I really miss them. *macam perempuan pulak. hihi

Commitment


To make things short, all aspects must be held strong to create a strong country. An Empire. Industrial Empire should i say. 

****

As for a success, commitment is a must. A truly must. Nonetheless.

Saturday, April 9, 2011

Belajo

Lagi kita belajar, lagi kita tahu banyak benda. ada jugak orang bijak pandai kata, lagi kita belajar, lagi rasa kurang pandai. sungguh, ilmu ni banyak. Ilmu astronomi, ilmu mengorat, ilmu menyantau, ilmu bersilat, ilmu bernikah, ilmu perubatan, ilmu syariah. Kiranya, semua benda kita buat, kena ada ilmu.


Macam bila nak sembahyang, kita kena ada ilmu bab sembahyang. Tertib segala. Rukun semua kena jaga, kita tahu pakai ilmu.


Dan nak tahu orang tu berilmu, bila dia gunakan ilmu tu. Bila dia pandai bersyair, kita kata dia ada ilmu syair-menyair-sedap-suara. bila dia selalu bersilat, kita terus yakin dia ada ilmu silat.


Tapi bila kita takde ilmu, jangan bodoh-sombong cakap ada ilmu. Kita yang rugi, iye tak? Ilmu seco'et, dikata segunung. Aih, segan bebeno.


Jadi, tak rugi kita dahaga ilmu. Jangan jadi macam Melayu common, bila suruh belajo, dikata ada ilmu. bila suruh dipraktik sikit, mula mata tengok tempat lain, kaki dikuis-kuis kat tanah. Aih, tak sior le semua jadi macam ni.


Saidina Ali pernah berkata :
-llmu boleh menjaga kamu, sedangkan harta itu kamu yang menjaganya.

So, jangan segan menuntut ilmu. Ilmu khurafat-khurafat toksah dicari. yang fardhu ain tu je.

Sekian 

Friday, April 8, 2011

Giving

Memberi memang sangat susah. Lain kata dengan memberi penyepak atau pelempang. itu senang. benda syaitan suka. semua senang. tapi nak memberi kasih sayang atau bersedekah memang susah.


Kita mahu semua benda baik kepada kita. tak mahu segala musibah kepada kita. tapi, bila kita nampak orang lain ditimpa musibah, kita tak berniat atau buat buat tak tahu akan musibah tersebut. dalam kata mudah, membayangkan kita dalam kasut mereka.


Even to kawan sendiri, kita boleh jadi kedekut. bukan saje kedekut, tapi berkira. sungguh, aku kedekut dan berkira. sampaikan rasa kecewa dengan diri sendiri. But this is a past history.  


Now, im trying to learn about art of giving. Giving with open heart i should say sebab memberi sahaja memang senang. My mom always taught me in daily life basis to be giving instead of asking and wanting. Im trying.


To make myself always motivated, I always remember the quote :


'Possesion and wealth doesnt take you anywhere. In afterlife, only your deeds, truly deeds.'


So, giving in adequate and reasonable sums - that I will do.


Peace

Menu Jumaat

Hampir menitik air mata tadi time makan nasi Mandi dengan ayam panggang. Menu hari Jumaat dekat kedai underground. Menitik sebab gua mintak sambal pedas sikit. yelah, sebelum ni letak sambal cair sangat. macam air asam dah aku tengok. 


Bila dia datang bawak sambal pedas gua mintak, dah macam dakwat marker merah tumpah pulak. Merah menyala. gua senyum happy tengok, pedas gua mintak selama ni dekat kedai luar  dah dapat.


Tapi time nak makan, rasa macam makan chilli boh raw. pedas piau orang kata. boleh menangis. Memang nikmat. Kick jugak lah.


Gua nak sambung makan burger pulak kejap lagi. Biar badan buncit sikit time study week ni, nanti boleh maintain balik lepas habis exam. 


p/s : Bab makan jangan berkira-Big Boss merangkap ayah gua.

Thursday, April 7, 2011

Its on your own

Have you ever thought who teach you how to dress? how teach you to be picky on food? to be humble in picking words? 


Yes, we have things that always influences us on daily basis. Between 90's and the millenium era, there many genres that always rotating in every human heads. 


Okay, sikit gua cuba tulis dalam English. Baru lepas baca lecture notes, terbawak bawak sampai ke blog.


Jadi, kita selalu ada banyak pengaruh dari luar. Pengaruh bukan dalam fashion, tapi untuk seluruh hidup kita. But then, bergantung kepada diri kita sendiri untuk pilih cara kita sendiri. Tak semestinya cara yang kita selesa, tapi cara mana yang terbaik untuk kita.


Okay, to make things straight, for girls who wears hijab, its on your own to choose which style. to be tudung saji, tudung bawal, tudung labuh, tudung botol, tudung ade-keras-dekat-depan and all sorts of tudung. but then, which is the best for you? As for my opinion, the best for dun'ya and akhirat.


For guys who like to socialize, its on your own to choose which style of social communication. to be to social, to be too timid, to be open-minded, to be easily-tempered and all kinds of social style. but then, mana yang terbaik untuk kamu? Bagi saya, yang terbaik untuk dunia dan akhirat.


Dont make things too complicated. as we change a lot, we had to face many cons. Believe me, its time to be considerate on everything, anything that influences ourself.


p/s : sekian peringatan Khamis malam Jumaat untuk diri sendiri.



Sunday, April 3, 2011

Alasan menunggu

Pagi tu angin bertiup kencang. sekencang gol jaringan Safee Sali. Siput-siput keluar mencari rezeki. Anak burung berkicauan merindui ibunya yang keluar mencari cacing-cacing. Anak jiran sebelah pulak tengah main badminton dengan dinding. Iyelah, anak tunggal.


Namun situasi di rumah jirannya sangat berbeza. Sunyi seperti tiada penghuni. Kata jirannya 'Biasalah, baru pukul 6.30. tak bangun lagi la tu'. Ada yang kata, 'Budak bujang mana bangun awal, tak rare lah camtu'. Senang cerita semua dah biasa.


Jadi, berdasarkan cerita pendek tergantung di atas, gua nak ubah persepsi. bukan semua budak bujang bangun lambat. bukan semua budak bujang tak reti masak. Jatuh air muka budak bujang macam ni. Gua nak ubah persepsi istilah air bujang. bukan air masak tapi air sirap bandung.


Tapi sebelum tu, bagi can gua berubah. bila gua dah ready, gua bagitahu. tak sampai seru lagi. Kordial sirap dari Malaysia dah habis. tunggu ada balik.


p/s : bila nak berubah, kenapa kena tunggu?


                                                



Saturday, April 2, 2011

Pameran

KARISMA (Karnival Sukan Mahasiswa Sejordan) baru tamat tadi. Sungguh, pengurusan kali ni memang terbaik. Komen komen dalam 2-3 tu biasalah, kadang kadang bukan dalam bidang kuasa pengurusan. sedangkan Olimpik pun ada cacat cela, inikan pulak KARISMA bawah pengurusan students sepenuh masa.


Esok pulak, ada pameran kebudayaan selama seminggu. Kali ni tak join lah pengurusannya, pancit KARISMA tak habis lagi. dengar cerita esok ada sate, memang kena pergi. 


Kawan arab pulak ajak terangkan pasal Malaysia dekat diorang esok. walhal Genting Highlands pun diorang dah pegi. Nak je teman ceghite pasal timun cicah sambe belacan tapi sedangkan sos cili pun diorang takleh pegi, simpan je le hasrat tu.


Jadi, esok nak promote Malaysia secara runcit-runcitan. Orang kata, runcit-runcit, lama-lama jadi supermarket. Doa doa tak tercerita lebih lebih, termasuk pulak tajuk pembukaan Melaka. tak ke haru kawan arab nak faham? 

Anti-sosial

Dalam dua tiga hari ni, terjumpa ada geng anti-sosial. kayu ukur kesosialan dia punya tinggi. sampai dengan budak kampung sendiri pun tak sembang. apatah lagi budak kampung depan.


Jadi, selepas atas kerja (on-duty, salahkan Google Translate) malam tadi yang rasa macam nak tercabut elbow, gua buat survey dan research ringkas. lagi bermakna dari buat research pasal konspirasi Earth Hour takpun kaitan Pelita Nasi Kandar dengan Illuminati. 


Paling common sekali, tak faham maksud sosial. bak kata kawan gua, otak jumud. sebut sosial, terus istighfar tunduk kepala ke bawah. Konfem semua orang pernah jumpa geng macam ni. Jujur gua cakap, gua lagi selesa bekerja dengan orang yang flexible. bukan terlampau sempit ruang pemikiran. sakit otak nak kerja beb.


Yang kedua, ego. ini gua tak nak cakap banyak. sebut sekali je lah. sebab sensitif isu ego ni. motor Ego pun tak sesensitif konteks ego yang gua maksudkan ni.


Lepas lepak dengan member sesekolah dulu, sungguh, gua rasa jalan gua sekarang jalan terbaik. dari dulu lagi dah rasa, tapi sekarang lagi terasa. manakan tidak, suasana balance macam ni, dekat sini cukup semua. Alhamdulillah

****

Pungutan pingat Mantiqah Irbid dah macam Olimpik. angka main pu pu je. Tahniah semua. 

p/s : hasrat hati nak tengok Final Piala Duta, tapi kerja sorting gambar pulak clash. ini yang buat rasa nak siku suis lampu. takpelah. doa untuk setiap pemain. 

Wednesday, March 30, 2011

Ironi

Ahmad budak belasan tahun. baru habis SPM. Sementara tunggu result SPM, dia nak kerja dekat luar, nak bergaul dengan masyarakat luar. Yelah, 5 tahun duduk asrama, jiwa nak bebas membuak-buak. Tapi takde kerja kosong sekarang yang best best. MekD, KayFC, semua dah penuh. jadi, dia duduk dekat rumah


Dekat rumah, dia tolong kemas reban mak ayah belakang rumah. Kalau tengok, insyaallah banyak pahala. Lepas dapat result, dia masuk U local. Dia cakap, malas dia nak pergi oversea ni, takut homesick. Alasan dia tak munasabah langsung.


Dekat sana, dia dapat bergaul dengan macam macam orang. Jiwa bebas dia lain dari yang lain. Tapi, sebebas bebas dia, iman dia masih ada. nak buat benda bukan bukan memang dia fikir 2 3 kali. Senang cerita, pandai bawak diri. Ini kawan kawan dia yang cerita.


Tapi, ada satu group ni [nama samaran : group X] panas bila ada geng geng nak bersosial ni. bagi diorang, sembang dengan lain lain jantina ni tak perlu. Sembang dengan kawan kawan sama sama jantina, kena time penting sahaja. kalau nak buang masa, tak payah sembang. Istilah mengeteh dan lepak mamak tengah malam memang takde.


Suatu hari, Ahmad keluar depan perpustakaan. dekat depan library, ada budak perempuan tegur dia, cakap Hai. Ahmad balas Hai balik macam biasa, simple tenang. Tapi nasib dia tak baik, ada sorang ahli Group X dekat area situ nampak.dah macam cerita penyiasat pulak.


Ahli group X dengan pantasnya terus bergerak ke arah Ahmad. tak tahulah sama ada dia berlari atau speed walk, tapi yang pasti laju. Ahmad terkejut bila nampak ada orang meluru ke arah dia macam peluru. Punyalah laju. Sampai je ahli G.X dekat sebelah dia, Ahmad kena sound. Pasal tegur menegur tadi. Ada jugak ahli G.X cakap yang Ahmad ni antara orang yang terpengaruh dengan lagu lagu perihal wanita. Benda benda macam ni yang menyumbang kebejatan akhlak masyarakat muda sekarang. Ahmad tunduk sedikit. Takut dia nak tengok muka orang marah marah ni. Dalam hati dia, marah marah jugak sebab tiba tiba kena marah. Takde muqaddimah langsung.


Tengah proses tegur tegur tadi, tiba tiba kedengaran,  
'Aku memang pencinta wanita, namun ku bukan buaya..'.


Ahli Group X menyeluk saku sendiri, mengambil telefon bimbitnya. Sambil menyeluk, sambil berganjak ke belakang, sehingga hilang dari pandangan Ahmad. Ahmad pelik. Namun terus bergegas, sudah Azan Asar.

Friday, March 25, 2011

Bintang

Sesi perbincangan remaja muda-umur-bawah-25-tahun kali ini membincangkan hal-hal dunia sambil berbekalkan Al-Quran Tafsir. Dimulakan dengan makanan berat-berat seperti nasi berlaukkan kari ayam, ibarat jamuan akhir tahun kelas gayanya. Iyalah, pengisian jasmani sebelum rohani, baru seimbang dan khusyuk. ini semua common sense.


Perihal perbincangan, satu benda yang menarik minat perihal kekayaan. Harta benda di dunia ni secara amnya : lagi sikit, lagi mahal. Hanya yang kaya mampu membeli barang barang yang mahal/rare ni. benar bukan?


'Sesungguhnya Kami telah menghiasi langit yang dekat dengan bintang-bintang dan Kami jadikan bintang-bintang itu alat-alat pelempar syaitan, dan Kami sediakan bagi mereka siksa neraka yang menyala-nyala' (QS. 67:5)


Allah menciptakan bintang dengan banyak di langit. Sangat banyak sehingga ada pelbagai jenis zodiak. Bintang Tiga tu kes lain, bukan bintang di langit. Jadi, berapa ramai yang kaya dekat dunia ni boleh beli bintang? Usahkan beli, menjejakkan kaki pun masih berkira-kira lagi ye tak? Betapa kerdil kita dekat dunia ni.


Analogi mudah dari tafsir Surah Al-Mulk ayat ke 5. Dalam kita sibuk ambil port hal dunia, kita perlahan-lahan sibukkan hal akhirat.


Sekian, selamat beramal

Sunday, March 20, 2011

Kucing jadian

Biodata


Nama : Kucing/Meow/Meor/Jin (bergantung kepada situasi)
Umur : 6 bulan.
Jantina : Jantan yang selalu dibuli oleh tuan-tuannya
Baka : Shirazy. tapi perangai macam yakuza. entah, mungkin kacuk Jepun-Arab.
Hobi : Main kejar kejar dengan kucing betina atas bumbung rumah.
Rutin wajib : berjemur di tingkap tepat pukul 10 pagi (sambil ushar anak kucing betina depan rumah). 
Cita-cita : Peguam.
Motto hidup : 'tak dapat daging, tulang ayam pun jadi'



Wednesday, March 16, 2011

Kusut Masai

Orang selalu cakap, rupa di luar tak mencerminkan dalaman kita. Omputih cakap, dont judge a book by its cover.


Tapi kalau dekat luar, pakai compang-camping muka bangun tidur rambut kusut masai, boleh kita anggap dia orang yang berjaya? First impression boleh jadi long-time impression. Kalau gaya jalan dan duduk macam kurang beradab, secara automatik orang akan assume bukan-bukan.


Satu benda yang dari dulu tak dapat nak dirungkaikan, orang Arab dekat sini semua pakai kasut. even nak keluar ke depan rumah. selipar selipar ni tak main. baju tuck in, seluar betul betul atas buku lali. memang first impression cemerlang lah. double impression tu biar merasa sendiri. biasalah, ada yang baik, ada yang buruk.


Jadi, untuk berpura pura kemas ni bukan senang. susah sebenarnya. jangan nak kemas depan calon isteri je. biar kemas luar dalam dari sekarang. senang masa depan nanti. bila kita kemas, secara automatik terus jadi pembersih. tak percaya, kita cuba sama sama. Tak rugi pun, untung sama sama.


Perut tutup tali pinggang pun tapi kemas pun dah orait orang kata. badan kering tanpa bau hapak jadi satu aksesori bila nak communicate. selesa orang kata. Umur umur macam ni dah tak comel dah nak aktif berpeluh peluh baring dekat peha orang dewasa macam kecik kecik dulu. takut kena siku bertalu talu dengan rakan sebaya. bahaya tu. Mature sense kena ada orang kata.


****

Bangga bila tiap tiap hari ingat mak ayah. letak dekat dompet belah sayap kiri gambar dua dua. tapi ni gambar lama. balik Malaysia, nak gambar baru lah. gambar hitam putih tak feel sangat. haha.harapnya, gambar isteri bakal menyusul dalam beberapa tahun lagi. aish, sabo je le. :)

Tuesday, March 15, 2011

Pembentangan perihal peramah

Ini pengakuan paling terang benderang pernah dibuat. saya peramah.


betul. gua peramah. tapi kalau jumpa dengan orang baru lah. tak tahu apasal. mula mula kenal, konfem rasa annoying. setakat ni, adalah dalam 3/4 bilangan kawan cakap macam tu. tapi bila dah lama kenal, 1/10 cakap gua sebenarnya inesen. lagi 9/10 menten cakap gua annoying sambil senyum sinis. okaylah tu ada senyum sinis, good body language.


Sebenarnya, gua tak suka tengok orang muram. masam sangat muka. tak suka. tu sebab gua suka buat bising sikit. tapi kalau sampai ramai sangat membentak suruh gua diam, gua bising dalam diri. bahasa sastera dia : monolog dalaman bertubi-tubi.


Tapi bila orang orang yang membentak tu semua senyum happy bila gua bising, itu memang satu feeling yang undescribebel. bukan senang nak senyum ni, berpuluh puluh otot diperlukan berbanding untuk muram yakni tak sampai berbelas otot pun.


Cuma sekarang, ada masa kita kena diam ye tak? Kalau bising banyak, nampak kurang berilmu pulak. Ada masa kena serius. takkan masa jumpa bakal mak ayah mertua nak bising bising jugak? takda common sense tu. dengan orang tua, kena jaga bahasa, baru ada adab sikit orang kata. bising takda adab rasa nak siku je.


Jadi, untuk yang pernah terasa percakapan atau pembisingan tanpa tolak ansur dari saya, harap dapat dibuang dendam dan panas hati. saya nak jadi macam abang abang dan kakak saya, professional dalam karier pembisingan ni. can control bising and diam. dari sekarang lah kena mula. bulat air kerana pembetung, bulat masyarakat kerana muafakat, melentur buluh biarlah dari rebungnya.


p/s : awkward pakai saya untuk bentang hujah. maaf pakai gua. sekian

Monday, March 14, 2011

Rahsia la sangat

Rahsia tu maksudnya rahsia. Benda yang tak boleh kita bagitahu. Kena simpan bila kita tahu. Rahsia kita kadang kadang tak selalu sama dengan orang lain. dah nama pun rahsia.

Rahsia tarikh lahir, rahsia tarikh lahir ikut Islam, rahsia tarikh lahir pasangan anda, rahsia tarikh lahir pasu bunga rumah anda, rahsia mahu kurus dalam masa 30 minit. Ah, karut semua ni. Tahu, semua tu spam dekat Facebook. tapi ada jugak yang percaya pastu excited sebab banyak rahsia baik baik dia dapat. padahal semua sama je spam tu. Ah, terlampau fragile pemikiran. sangat melampau.

Okay, mintak maaf kalau sapa sapa terasa. lepas ni, boleh lah cari rahsia nak lepas tahun dekat Facebook. boleh kita percaya pastu excited sama sama ye? Oyeah!

p/s : Sampai ada rahsia perangai bakal anak anda, terlampau hebat Facebook ni. -.-'

Saturday, March 12, 2011

Preity Zinta pun comel

As to end the weekends, I watched a movie, Kal Ho Naa Ho. (tarik nafas panjang panjang, entry over-long)

Ok, best sangat cerita ni. tak dapat nak diterangkan dengan perkataan. Lain dari yang lain. Plot cerita walaupun sama macam cerita melayu yang ada kat TV, tapi feeling dia lain. Jarang dapat tengok cerita yang dapat buat jantung degup kencang kepada lelaki. Kalau perempuan, lelaki Korea kenyit mata sebelah pun dah cukup cair. bukan hati malah seluruh badan. ini general statement berdasarkan pemerhatian.

Cerita Hindustan dulu pukul 3.30 petang hari Sabtu. Memang tengok kalau ada masa. tapi bukan cintan cintun yang menarik minat. tapi kesan cerita. serius. kalau tak percaya, cuba bukak 'Hello Brother' sekarang. tak nangis, tak true. Kalau bab kekeluargaan, kasi kat penerbit cerita cerita Hindustan, baru leleh air mata. jangan bagi dekat Dr Rozmey, takut dapat 4 juta penampar.

Orang kata tarian cerita Hindustan ni melampau lampau kostumnya. Ah, memang betul tapi Kal Ho Na Ho memang lain. Dulu, time kecik kecik, selalu teka berapa banyak baju hero/heroin tukar. menang dapat coki coki. Free je pun sebab opah ada kedai runcit. heh. Kal Ho Na Ho memang lain, sebab cerita dia ala ala urban sikit, jadi kurang lah kot penukaran baju dia.

Nak kata heroin lawa penarik minat, takde lah sangat. Efek menangis tu kena true. kalau bab ni, bagi Kajol dengan Preity Zinta ( walaupun dulu dulu dia kayu). Rani Mukherjee jangan lupa, itu ratu tangis. Muka tak patung, nampak natural orang kata.

Lagi satu, moral cerita selalu ada. menangis sebab benda realiti boleh jadi bukan sebab suami kena santau main perempuan lain. Paling simple, toleransi dan menghargai cinta konfem ada. Tak percaya, tengok Kal Ho Na Ho pakai earphone sorang sorang sambil tengok lirik time dia nyanyi. alang alang taknak bagi kantoi nangis, buat buat lah potong bawang depan laptop/ tutup lampu. 3 jam pun tak rasa, tapi sembahyang Isyak jangan lupa.

Ini dah macam promoter cerita Hindustan. tapi apa salahnya, benda baik kita share. Cerita Melayu kena support jugak, tapi apa salahnya tengok cerita obersea sikit? Dari tengok videoklip penyanyi korea kenyit mata banyak kali ye tak?

Friday, March 11, 2011

Takde isu, update diri

Jadi, sekarang sudah masuk musim bunga tapi suhu boleh turun sampai -4. Nak study pun tak selesa orang kata, menggigil macam ada penyakit. nak highlight kertas jadi corak zigzag. tension jugak kadang kadang. 

Badan naik 5 kg lagi. ini kali ke berapa naik pun tak tahu. tapi pelik, menten kacak. ramai cakap camtu. ah, nak blushing pun tak jadi sebab sejuk.

Update pendek sebab takde isu semasa. nak sembang pasal Gaddafi, tapi baru nak kaji. selamat.

Exam 11/4 Doakan lah ye :)

Thursday, March 10, 2011

Hargai ibu bapa kita

The best gift in your life is your parents, then your wife.

Mak ayah adalah kebanggaan saya.
Untuk sampai tahap berjaya sekarang ni, semua dididik oleh mereka.

Disebat dengan paip getah sebab tak pergi tadika
Hidup paling gembira dengan mak ayah
Tiap tiap petang pergi masuk pejabat sekolah mintak duit dengan mak
Dapat coklat sedap setiap kali ayah outstation

Dulu, tiap tiap hari tengok muka mak ayah dalam realiti.
Sekarang, tiap tiap hari tengok muka mak ayah dalam dompet.
Masakan emak paling sedap, duit dari dompet ayah paling bernilai.
Saya anak emak ayah, saya OK!

p/s : Ini bukan rindu tipikal. ini rindu ikhlas dari hati.

Saturday, March 5, 2011

Hati berbunga siapa yang tahu

Musim paling di-tunggu. bukan musim peperiksaan, bukan musim perkahwinan. tapi musim bunga. dekat Jordan, kejap je ada. sirius kejap. adalah dalam sebulan lebih.


Setahun sekali bertukar musim, ini semua orang tahu. Musim sejuk, bunga, luruh, panas. Geografi tingkatan 3 dah belajar. penat cikgu Usop ajar sampai buat kelas tambahan intensif.

Itu jelah post kali ini. pasal musim bunga. ada bunga sakura ala-ala cerita korea. tapi entah, kamera tak sempat nak dipegang dek penangan exam 'darah dan limpatik'. lepas ni akan digiatkan lagi aktiviti menembak lensa. 


Model : bekas model deodorant. ini tak tipu

Ini kawasan Umm Qays. sebelah sana, kawasan Israel.
Sini kawasan peninggalan Rome.
Time musim bunga, berbungalah kawasan ni.
Tapi, sebunga bunga kawasan ni, lagi berbunga hati.

***
Maaf tak berisi blog ni sejak 6 hari lepas.
Tolak 2 hari intenet lembab,
ada 4 hari. tiada alasan di situ.


Sekian


Sunday, February 27, 2011

Aih, mahal

Pagi awal minggu perkuliahan, macam biasa, bangun awal bagi standard remaja berkuliah dan bergegas ke universiti. beli lecture note dekat bangunan Kejururawatan (Nursing). kira kira, 3.5JD. Ah, banyak pulak pakai duit. bawak 5 JD ni. nak tarik balik ke tak? 


Okay, perangai syaitonirrojim mana pulak masuk dalam jiwa raga suci mulus ni. Boleh pulak nak take time wonder-wonder nak beli lecture note ke tak. Bab belajar, tak payah kita nak berkira. Setakat 2-3 JD (RM10-12), itu kira sikit kalau nak banding dengan duit yang kita dapat, tak kira dari ayah emak takpun elaun bulan-bulan. Untuk masa depan yang cerah, bukan merosakkan masa depan ye tak?


Memang banyak pakai duit since terlepas nak beli nota kuliah keluaran Khamis minggu lepas. Ha, sekarang, nampak lagi salah diri sendiri. pegi tangguh tangguh, tup tup, sedebik duit kena keluar. Nampak? Common benda yang kita sama sama buat.


Jadi, untuk entry yang pendek menghina mencaci kesalahan sendiri  ini, moh sama sama kita lebih bersikap rasional. Berkira pada benda yang betul, main alat kira kira pada subjek yang betul. Baru hidup ada balance.


Buibui *ini bahasa comel kaut mana pun tak tahu



Saturday, February 26, 2011

Sederhana

In this 3 days, I'm having my own agendas on completing my dreams. A lot of it. but then, thinking back about keperluan dan kehendak, I take a step backwards and re-ponder.


Peoples, regarding their life, ada yang bercita cita tinggi. even it is out of his/her mind. Its not wrong memandangkan success comes from imagination/ambition. But, in present time, try being realistic. Can you become a successful studio-photographer while studying medicine? Yes, I have friends becoming that but as for me, I'm not like them. like seriously, 2 different things. And at this term, keperluan perlu diutamakan dari kehendak.


Envious to Jack-of-all-trade kind of person, since I am a master-of one (if you know what I mean). I cannot divide my attentions to two things straight. Lucky to my future wife right? :D
But walaupun anda adalah jack-of-all-trade dalam sebuah komuniti, jadilah bersederhana. Bagi peluang kepada rakan yang ingin/berminat. Tak rugi pun since you have a lot more talents to be spilled right?


Considerate, Tolerate, Success. 


p/s : Thanks to -anon- for this topic. cuba untuk lebihkan hujah but ini je yang saya mampu ;)

Tuesday, February 22, 2011

Kedai kenangan

Selamat sejahtera. Hari ni, hari seperti biasa. Sejuk cecah 10C, macam biasa. Angin macam terbangkan orang, nasib badan gemuk, macam biasa. Cuma ada benda luar biasa yang jadi.


Pergi maktabah (kedai buku) baru dekat area rumah (Depan mat'am Ozi), ada benda luar biasa.
Luar biasa bagi student geng geng 90-an, bukan zaman mileniem.


Dalam kedai tu, ada jual :


1) Kertas kertas warna nak buat buku skrap. (Ini kelasik time buat buku skrap Sejarah dan Kajian Tempatan).


2) Pemadam petak besar besar. Dulu main lawan pemadam dengan member sampai dikikis belah tepi bagi tambah ringan. Sampai penuh pensil box dengan pemadam, pensil kontot sebatang je, tumpul tak asah asah. standed


3) Liquid cair. kena tiup nak kasi kering. dulu sampai tak kasi bawak masuk dewan exam sebab cikgu takut anak anak murid lengah masa meniup sampai kering. Zaman tu, siapa pakai liquid yang tarik tarik tu, memang geng high standed orang cakap. 


4) Pemadam warna biru. bila nak padam, sampai koyak koyak kertas. sebab keras sangat. selalunya geng Staedtler pakai ni.


5) Kompas Kajian Tempatan (nak ukur jarak). Zaman sekolah kalau tak bawak bendalah ni, kena duduk depan, cikgu ambik nama. 


Ada lagi dua tiga stesyeneri yang kelasik dalam kedai tu. tak tahulah budak budak mileniem tahu benda benda ni. Sedangkan selut dengan lopak air pun tak dapat beza, apatah lagi benda benda kelasik lagi fantastik macam ni.


Ah, kenangan lagi. weewiiit

Saturday, February 19, 2011

Curi curi

Short note/ post on this weekend:
1) Hari sukan seJordan hujung minggu (semalam dan hari ini)
2) 1 Gold Medal in dart tournament. weewiitt
3) Kalau ada mesin urut, sedap betul sekarang ni. apatah lagi bini mengurut. peh
4) Esok kelas. -.-'

Doakan hidup tenang tenang. terima kasih

Thursday, February 17, 2011

Same old stuff

Salam Sejahtera *nada mirip pengacara Buletin utama
*Post kali ini agak sirius. sekali sekala kena berfikir ye tak?


Some people (on Facebook) kept and sometimes tired, thinking about the hardship and all the useless energy of 
becoming human. yes, i repeat, human.


Allah telah berfirman yakni mafhumnya, manusia adalah sebaik baik kejadian. Tapi, ada yang merendahkan darjat dirinya setaraf binatang. Atau mungkin rendah lagi.


With all the emotions and sifat dalam diri tu, its hard to see true humans. Even nice wonderful visions can be blurred with emotions. Right?


Contoh paling mudah :


Tong sampah punya banyak, sampah tetap buang merata.
Kompleks perniagaan yang berjaya dibangunkan dan maju, jatuh sebab member baik santau.

Ini 2 contoh paling mudah depan mata. Benda jauh-jauh, masing masing boleh fikir. At least, feel guilty as you are not like a human. A true human.


Its all about you, on your own, to create yourself.

p/s : post selepas baca akhbar Malaysia. sekian.

Wednesday, February 16, 2011

Masalah paling evergreen dalam Facebook

Selamat sejahtera. Adat manusia, nak ber'style' dan sentiasa up-to-date. tapi, ada pulak yang terlebih datenya sampai rasa meluat bila tengok. ini benda jujur ikhlas dari hati berkenaan masalah paling evergreen dalam Facebook yakni 'ewww' words & CaPsLock CrIme.


'Eww' words tu tak perlu nak diceritakan since IniAnwarHadi channel on youtube dah jelaskan dengan cara paling clear sekali. Bahasa ni entah datang dari mana stylenya, memang rasa nak siku keting siapa siapa yang tulis macam ni.


Another one is CaPslocK CriMe. Ini lagi satu komuniti yang suka buang masa menekan butang Shift berulang ulang kali. Menyusahkan badan dan menyakitkan mata, ini satu kenyataan. Nak baca memang satu masalah. Memang jenayah bahasa yang agak dahsyat sebenarnya. Tak sior teman. Style celah mana? story sikit.


AnNoYing SaNgAt BiLa BaCa AyAt SiMPle MacAm nI.

Jadi, harap harap, siapa yang terbaca dan terasa, tolong lah tukar. takut takut keyboard kena buang butang capslock + butang shift + butang W sekali nanti oleh jiran sebelah/anak sedara/pengasuh. ini untuk keamanan sejagat.

Selamat :)